BACA DENGAN TELITI LAPORAN INI : LIHAT BAGAIMANA DR NORLELA DI MANGSAKAN OLEH PARTI SENDIRI !

Phee Boon Poh Adalah Pembohong Besar Sebagaimana Lim Guan

Phee Boon Poh Adalah Pembohong Besar Sebagaimana Lim Guan Eng Juga

Pentadbiran Lim Guan Eng seolah-olah memilih untuk memberitahu pembohongan di sebalik usaha ikhlas saya untuk menyebarkan kebenaran. Baru semalam, salah seorang EXCO Ketua Menteri memberitahu wartawan bahawa segala kekecohan tentang kilang haram di Kampung Sungai Lembu adalah akibat kegagalan Dr Norlela Ariffin untuk menunjukkan surat (di bawah) yang dikeluarkan kepadanya oleh Jabatan Alam Sekitar  (DoE ).

EXCO yang dipersoalkan itu adalah tidak lain tidak bukan Phee Boon Poh, yang pada 11 Ogos 2017, mencetuskan penemuan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dalam peranannya menghalang pelaksanaan keadilan. Menurut sumber yang dipercayai, Phee Boon Poh mengeluarkan dua arahan kepada Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) yang menghalang pihak berkuasa tempatan dari merobohkan kilang haram tersebut.

Untuk rekod, pemilik kilang itu adalah seorang lelaki bernama Edmund Gan Eu Lee, yang mana hubungannya dengan Phee Boon Poh akan didedahkan kepada umum tidak lama lagi. Cukuplah untuk mengatakan, kilang Edmund memproses habuk kayu untuk menghasilkan karbon diaktifkan bagi digunakan dalam sistem penulenan air dan penapisan. Tidak diketahui ramai orang, sebahagian besar – jika tidak semua – dari habuk kayu yang semua lori hantar ke kilang itu adalah produk buangan yang berasal dari perusahaan yang dimiliki oleh Edmund sendiri.

Bagaimanapun, pada 6 Mei 2015, Phee Boon Poh menghadiri mesyuarat dengan MPSP untuk membincangkan perkara-perkara yang berkaitan dengan kilang itu. Semasa mesyuarat itu, beliau dimaklumkan mengenai keputusan oleh majlis untuk merobohkan kilang tersebut. Sekiranya kesahan (legality) kilang itu menjadi satu-satunya kebimbangan pihak berkuasa, beliau boleh dengan mudah mengusahakan sesuatu untuk melihat sama ada kilang itu telah disahkan.

lim guan eng phee boon poh lim kit siang Kilang Haram: Kerajaan DAP Pulau Pinang Mengaku Tangguh Tindakan

Tetapi beliau tidak.

Sebaliknya, pihak majlis telah terikat tangan berikutan lawatan DoE yang mendapati kilang itu membahayakan alam sekitar. Phee Boon Poh diberitahu bahawa DoE hanya akan berkompromi jika kilang itu menggunakan sistem pembakaran tertutup dengan keupayaan untuk mengelakkan asap beracun daripada mencemarkan udara. Tetapi ahli EXCO itu tahu bahawa sistem itu akan menyebabkan Edmund menanggung kos yang tinggi dan melibatkan pengubahsuaian yang sangat besar.

Akibatnya, Phee Boon Poh memutuskan bahawa kilang itu tidak perlu mematuhi cadangan DoE dan memberitahu Edmund untuk meneruskan kaedah pembakaran sedia ada. Untuk mengelakkan MPSP daripada merobohkan kilang itu, Phee Boon Poh memberitahu pihak majlis untuk tidak campur tangan dan menyimpan rahsia arahan itu dari semua orang di dewan undangan negeri.

Itu menjelaskan mengapa beliau berpura-pura tidak tahu mengenai surat DoE yang saya dedahkan kepada umum Selasa lepas. Beliau mahu meyakinkan rakyat Malaysia bahawa jika beliau tahu tentang surat itu dari awal, beliau akan bertindak untuk penduduk kampung di Kampung Sungai Lembu dengan menutup kilang tersebut. Tetapi itu bukan satu-satunya sebab beliau berbohong.

Sebab yang lain ada berkaitan dengan soalan-soalan yang saya bangkitkan mengenai minit mesyuarat yang Lim Guan Eng dedahkan Selasa lepas. Sekarang, Phee Boon Poh tahu apa yang saya tahu, perkara 3.3 (i) (di bawah) adalah fabrikasi sepenuhnya dan tidak mencerminkan pendirian DoE terhadap kilang itu. Takut bahawa orang ramai akan mengetahui, beliau mencipta kisah dongeng, memberitahu semua orang bahawa beliau tidak menyedari surat DoE yang dihantar ke MPSP.

Untuk membuktikan kepada anda bahawa beliau berbohong, sila rujuk kepada jawapan yang diberikan beliau semasa sidang Dewan Undangan Negeri (di bawah) enam hari selepas DoE mendedahkan penemuannya kepada MPSP. Dalam jawapannya kepada Dr Norlela, beliau menyatakan bahawa “DOE melakukan kajian pada 9 dan 10 Mac 2015 dan mendapati …. bahawa premis (kilang haram) tidak mempunyai kemudahan khusus untuk mengawal pencemaran atmosfera daripada pembakaran habuk kayu.”

Sekarang, bacalah perkara di atas dan beritahu saya – adakah ia seperti jawapan daripada seseorang yang “tidak menyedari wujudnya surat daripada DoE”? Tidakkah ia menghairankan bahawa Phee Boon Poh meminta Dr Norlela untuk memberikan maklumat yang sama yang telah diberikannya kepada Dr Norlela dua tahun yang lalu?

Bukan sahaja beliau berbohong, jawapannya (di atas) jelas menunjukkan mengapa perkara bernombor 3.3 (i) dalam minit-minit mesyuarat tersebut adalah fabrikasi sepenuhnya. Dalam erti kata lain, DoE tidak pernah mengatakan bahawa kilang itu tidak mencemarkan alam sekitar. Tetapi tidakkah Lim Guan Eng memanfaatkan fabrikasi itu untuk meyakinkan rakyat Malaysia bahawa kilang itu tidak menimbulkan bahaya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *