RAMPANT RECLAMATION : WHY PENANG IN DANGER ?

TEBUSGUNA LAUT : P.PINANG DALAM BAHAYA

 • Perbandingan Tebus guna laut di Tg Tokong masa penjajahan dan selepas merdeka
 • Zaman penjajahan rakyat dapat peluang, selepas merdeka rakyat hilang peluang dilupakan !
 • Sebelumnya di era  BN,  tebusguna laut di hadapan pantai Tg Tokong keluasannya menjangkau 50 kali kampung tradisi Tg Tokong. Luasnya hampir 1000 ekar (980 ekar). Tidak ada satu ekar pun dipulangkan kepada penduduk asal Tg Tokong untuk menambah luas kampung yang sesak padat dengan penduduk.
 • Pada tahun 1930an kerajaan penjajah British menebusguna laut di hadapan pantai Tg Tokong seluas 30 ekar. Penduduk dapat manfaatnya. Kampung mereka yang padat ditambah. Kerajaan penjajah menambah baik kampung dengan pembinaan perumahan tersususn  untuk rakyat.
 • Kini tebusguna bukan dibina untuk kepentingan rakyat untuk membuka ruang dan peluang kepada rakyat yang terjepit akibat kenaikan harga rumah yang melambong tinggi.
 • Rumah mewah  dibina untuk pasaran terbuka untuk golongan mewah seantero dunia. Pertimbangannya sudah tentu untuk keuntungan komersial.
 • Masalah peluang perumahan rumah mampu milik yang terhad dan tersekat gagal diselesaikan dengan sempurna.
 • Kini tebusguna secara besar besaran sedang dijalankan di Bagan Jermal/ Gurney Drive.Juga di Gelugor dan melarat ke pantai di bahagian selatan P.Pinang. Tepatnya di Teluk Kumbar syurga udang para nelayan di kampung tradisi Teluk Kumbar. Kawasan itu boleh dikatakan habitat ikan yang terkaya dan terakhir di P.Pinang.
 • Para nelayan alami kehilangan  kawasan operasi mereka apabila kawasan perairan mereka  telah dirosakkan atau ditukar menjadi zon pelancongan. Nelayan dihimpit kehidupan yang berat apabila kawasan pantai dan tempat mereka mencari makan diambil alih oleh sektor pelancongan.
 • P.PINANG DALAM BAHAYA AKIBAT TEBUSGUNA LAUT YANG RAKUS
 • zulfigar (1)          Prof Zulfigar Yasin marine biologist USM

Baharu baharu ini kajian oleh penyelidik USM Prof Zulfigar Yasin profesor dalam marine biology  telah dikeluarkan tentang bahaya tebusguna laut secara rakus di kawasan yang sedang beroperasi kini.

PENANG 19 AUGUST 2016. (FOR NST PACKAGE STORY) Reclamation work in the sea of Persiaran Gurney in Penang. NSTP/DANIAL SAAD
PENANG 19 AUGUST 2016. (FOR NST PACKAGE STORY)
Reclamation work in the sea of Persiaran Gurney in Penang. NSTP/DANIAL SAAD

TAJUKNYA PENANG IN DANGER P.PINANG DALAM BAHAYA / MALA PETAKA

Penemuan penemuan dalam kajian ini memberi amaran bahaya apa yang bakal menimpa dan terjadi akibat reclamation. Ini jika tebusguna laut secara berleluasa dilaksanakan tanpa mengambil kira faktor alam sekitar.Ikuti apa laporan dan amaran  yang dikeluaran jika projek tersebut diteruskan. Akan bersambung ……

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *