BERMULANNYA TEBUSGUNA LAUT DI BAGAN JERMAL/GURNEY DRIVE ! DI MANAKAH BAHAGIAN RAKYAT?

DI BAWAH PEMERINTAHAN UMNO-BN TEBUSGUNA LAUT 980 EKAR DI TANJONG TOKONG, RAKYAT KEHILANGAN BAHAGIAN DAN PELUANG UNTUK TERLIBAT DALAM PEMBANGUNANNYA .HANYA MELIHAT SAJA PEMBANGUNAN PESAT DI DEPAN MATA TETAPI DINAFIKAN KETERLIBATAN DI DALAMNYA. TIDAK ADA LANGSUNG BAHAGIAN RAKYAT DI DALAMNNYA. JERITAN RAKYAT TERPINGGIR DITULIKAN.

APA YANG BN BUAT IALAH PEMBANGUNAN MEWAH UNTUK PASARAN TERTG BUKA.PASARAN UNTUK GOLONGAN KAYA SEANTERO DUNIA. HAK RAKYAT TOKONG MENDAPAT RUMAH SETELAH TERPERANGKAP DI KAMPUNG YANG PADAT DINAFIKAN LANGSUNG. KEMUDIAN MEREKA TUDUH DAN TOHMAH RAKYAT TENTANG DAN TAK MAHU PEMBANGUNAN.

SEDANGKAN PEMBANGUNAN TAK DIBUKA KEPADA MEREKA ATAS SEBAGAIAN TANAH TEBUS GUNA YANG BEGITU LUAS IAITU 50 KALI KAMPUNG TRADISI TANJONG TOKONG. 1 BAHAGIAN PUN TAK DIBERI ! KINI GILIRAN TEBUSGUNA BARU………..MENYAMBUNGKAN TANJONG TOKONG DENGAN BAGAN JERMAI/GYRNEY DRIVE

GURNEY DRIVE KINI DAN DI BAWAH GAMBARAN GURNEY DRIVE AKAN DATANG

government reserve near Gurney Drive roundabout March 2016

ANILL  NETTO DALAM LIPUTANNYA AMAT NEGATIF SEKALI ?   FARE WELL  TO THE GURNEY DRIVE  WE KNEW AND LOVED

APA TIDAKKAH KERAJAAN MEMPUNYAI HATI, HASRAT DAN DASAR  UNTUK RAKYAT TERLIBAT DALAM PEMBANGUNAN PESAT DAN RANCAK YANG SEDANG BERJALAN, ? DIMANAKAH DASAR SOSIALISME DAP SEBELUM MENANG PRU 2008 ? ADAKAH TINGGAL KENANGAN ATAU HANYA TAKTIK, STRATEGI DAN MODAL UNTUK MERAIH UNDI SAHAJA. APABILA TELAH MENANG MULA GELAP MATA DAN BERASA SELESA !                                                                                                                                                                                                                                                              GURNEY DRIVE DULU MEMILIKI PANTAI YANG BERPASIR PUTIH 

Gurney Drive 1930s

PROJEK TEBUSGUNA SUDAH BERMULA DI GURNEY DRIVE/BAGAN JERMAL

Photo taken by another concerned Penangite on 16 June 2016.

PANTAI BERSELUT DI BAGAN JERMAL/ GURNEY DRIVE ASALNYA PASIR PUTIH DIROSAKKAN OLEH KERJA-KERJA TEBUS GUNA DI TANJONG TOKONG DAN KEGIATAN PENGOREKAN PELABOHAN PRAI. SISA SISA DAN SELUT  ITU DILAMBAK BERTAHUN DI LAMBAK DI TG TOKONG DAN  GURNEY DRIVE. PANTAI TG TOKONG DITEBUSGUNA 20 KALI LUAS TG TOKONG. NAMUN TIDAK SATU BAHAGIAN PUN YANG DIBERI KEPADA RAKYAT DI ZAMAN BN.

KINI GURNEY DRIVE  AKAN DITEBUSGUNA OLEH SWASTA UNTUK DIJADIKAN KAWASAN KOMERSIAL DAN MEWAH SEBAGAIMANA DI GELUGOR THE LIGHT. ADAKAH HAL YANG SAMA SEPERTI DI TG TOKONG AKAN BERULANG ? RAKYAT DINAFIKAN BAHAGIANNYA DALAM PEMBANGUNAN KAWASAN YANG BATU DIBANGUNKAN. MENGAPA ?

PEMBANGUNAN TERBUKA SELUAS LUAS KEPADA PASARAN BEBAS SEANTERO DUNIA. SIAPA YANG KAYA AKAN TERUS MELIANA MENERUS PEMBELIAN TANAH DAN HARTANAH YANG AKAN DISPEKULASIKAN. RAKYAT SEKADAR MAMPU HIDUP KERJA MAKAN GAJI HANYA BOLEH TENGOK SAJA. PEMBANGUNAN TIDAK AKAN BERPIHAK KEPADA MEREKA. OH P.PINANG TANAH TUMPAH DARAHKU HANYA TINGGAL KENANGAN !!!!!

fishing off gurney drive

JUSTERUI DALAM PEMBANGUNAN TERKINI  DI MANAKAH BAHAGIAN KERAJAAN DAN RAKYAT UNTUK TURUT SERTA ? MENGAPA PEMBANGUNAN TERLALU BERAT KEPADA KOMERSIAL DAN SWASTA ? DI MANAKAH TANGGUNG JAWAB SOSIAL KERAJAAN KEPADA RAKYATNYA. RAKYAT HANYA MENJADI PENYAKSI SAHAJA. APA YANG DIBANGUNKAN IALAH RUMAH MAMPU TENGOK , BUKANNYA RUMAH MAMPU BELI DAN DIMILIKI.

JUSTRU DARI BN KEPADA PAKATAN SEPERTI TIDAK ADA PERUBAHAN. KERAJAAN MENJALANKAN DASAR YANG TAK SEIMBANG LEBIH BERPIHAK KEPADA KAPITALIS DAN MENGABAIKAN RAKYAT ! APAKAH PILIHAN YANG ADA DI TANGAN RAKYAT.ADALAH AMAT BERBAHAYA MEMBERI KEMENANGAN PENUH/MUTLAK KEPADA SATU SATU PARTI. KUASA PENUH MEROSAKKAN SEGALANNYA  KERANA RAKYAT AKAN HILANG KAWALAN TERHADAP PEMERINTAH/PIHAK YANG BERKUASA !

JIKA MEREKA MENDAPAT KUASA YANG TAK PENUH , MEREKA AKAN LEBIH WASPADA DAN TAKUT BERBUAT KESEWENANGAN  SEBAGAIMANA YANG DILAKUKAN OLEH BN. KINI PENYAKIT BN SUDAH BERJANGKIT KEPADA PAKATAN DI P.PINANG ! TANAH KINI BUKAN MILIK SEMUA, TETAPI MILIK GOLONGAN YANG TERPILIH UNTUK MEMBINA SYURGA DI DUNIA. MEREKA SAJA YANG LAYAK MENGHIRUP UDARA SEGAR, PEMANDANGAN INDAH, BERSANTAI DITEPI PANTAI, MENIKMATI PANDAI HIJAU DAN MENIKMATI SUDUT SUDUT TERPILIH UNTUK DIMILIKI. ADAKAH BAHAGIAN RAKYAT HANYA  TANAH TANAH BERSISA YANG DIMANPATKAN DI KAWASAN SEMPIT ALA GHETTO SEPERTI DI AMERIKA. RAKYAT HANYA PENTING MASA PILIHAN RAYA UNTUK DIRAYU UNDI.LEPAS ITU TUTUP BUKU UNTUK JUMPA 5 TAHUN LAGI.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *