ASAL NAMA TELUK KUMBAR -KUMBAR ITU MAKSUDNYA APA

Datuk Haji Idris Al Jauzi semasa berceramah di Kuala Sungai Teluk Kumbar dalam satu majlis PKR  “APA KHABAR ORANG KAMPUNG ?

“Beliau  telah bertanya APA SEBAB NAMA TEMPAT INI  TELUK KUMBAR ? Ini menunjukkan keperihatinan beliau terhadap suasana tempat ia berceramah. Keperihatinannya terhadap sejarah dan asal usul sesuatu tempat.

Datuk Hj Mohd Idris JusiMP  BATU PAHAT JOHOR DATUK IDRIS AL JAUZI

Teluk semua orang faham. Kawasan tepi laut yang keadaannya mengunjur ke dalam. Berlawanan dengan tanjong yang mengunjur keluar.

KUMBAR adalah sejenis pokon keluarga palma. Pokok ini daripada spesis yang sama dengan asam kelubi atau disebut juga buah salak. Ini ruapanya pokok dan buah KUMBAR. Dahulunya bagitu banyak tumbuh di teluk apa yang kita namakan kini sebagai TELUK KUMBAR.

Teluk Kumbar mendapat nama daripada rimbunan pokok kumbar, sejenis palma yang mempunyai pelepah yang berduri tajam dan buahnya juga mempunyai bilah-bilah nipis duri tajam yang rapuh pada kulit ( sebagaimana buah salak). Buahnya berwarna kemerahan ketika masak dan masam rasanya. Rimbunan pokok ini mengisi ruang tanah di bahagian tengah dan bukit yang memerlukan ketabahan yang tinggi untuk menerokanya.

Teluk Kumbar terdiri dari sebuah telukan laut yang menganjur dari Sungai Batu ke Kampung Nelayan, kira-kira 3 kilometer panjangnya. Terdapat beberapa telukan kecil yang lain di Pasir Belanda dan Gertak Sanggul yang secara keseluruhannya menjadikan garis pantai nya sepanjang lebih 10 kilometer.

BUAH KELUBI ATAU SALAK

POKOK KUMBAR INI RUPANYA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *