BEZA ANTARA TARIF AIR P.PINANG DENGAN TARIF AIR JOHOR

 

Tarif air P.Pinang  naik sekali sahaja semenjak 2008 apabila Pakatan Rakyat mengambil alih kerajaan negeri P.Pinang daripada tangan Barisan Nasional. Bukannya 4 kali seperti yang didakwa oleh BN.Itu pun kenaikan yang begitu kecil. Hanya 1 sen sahaja, dari 31 sen ke 32 sen 10,000 liter padu yang pertama daripada 31,000 liter padu yang digunakan.

Tarif air antara yang termahal ialah tarif air Johor iaitu RM 1.31 untuk 10,000 liter padu. Berbanding dengan 32 sen di P.Pinang untuk jumlah yang sama.

P.Pinang 4 kali naik tarif air domestik adalah dakyah pembangkang, respons Guan Eng

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

GEORGE TOWN – Kerajaan Negeri sejak tahun 2008 tidak pernah menaikkan tarif air domestik sebanyak empat kali, sebagaimana didakyah pemimpin pembangkang Pulau Pinang baru-baru ini.

Ketua Menteri ‘Sementara’ Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng memberitahu pentadbirannya sekali sahaja menaikkan tarif air domestik, daripada 31 sen kepada 32 sen setiap 1,000 liter padu bagi 35,000 liter padu pertama.

“Mana ada naik (tarif air domestik) sampai empat kali, kita (Kerajaan Negeri) naik sekali sahaja, dari 31 sen kepada 32 sen.

“Harga air (untuk pengguna domestik di Pulau Pinang) adalah terendah di Malaysia,” jelas Guan Eng yang juga Timbalan Pengerusi Pakatan Harapan (PH) merangkap Setiausaha Agung Parti Tindakan Demokratik (DAP) kebangsaan kepada pemberita di Komtar pada petang tadi.

Pengurus Besar Perbadanan Bekalan Air Pulau Pinang (PBAPP) Dato’ Ir. Jaseni Maidinsa turut sertai sidang media tersebut.

Tegas Guan Eng, pemimpin UMNO dan Barisan Nasional sepatutnya mengkritik RM1.31 tarif air domestik di Johor, yang direkodkan sebagai kadar tertinggi berbanding negeri-negeri lain.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *