EKONOMI PELANCONGAN : ANTARA MELAKA DENGAN P.PINANG SIAPA LEBIH KE DEPAN

  

P.PINANG DIKENALI SEBAGAI PEARL OF THE ORIENT. SUMBER PENDAPATAN KN SEKARANG IALAH DALAM SEKTOR PELANCONGAN.MELAKA PUN BEGITU. SAMA SAMA BERSAING UNTUK MENJADI DESTINASI PELANCONGAN YANG AMAT MENARIK.

P.PINANG LEBIH BERUNTUNG KERANA IA MENJADI PINTU MASUK UTAMA DARI SEBELAH UTARA, MEMILIKI PANTAI YANG CANTIK, MEMILIKI TAMAN NEGARA DALAM BANDAR RAYANYA, BUKIT BUKAU YANG MEMUKAU, KEMUDAHAN HOTEL BERTARAF ANTARA BANGSA, PROJEK PERUMAHAN MEWAH DI PINGGIR BUKIT DAN MENGADAP KE LAUT, PUSAT PELBAGAI PEMAKANAN TARIKAN DUNIA  DAN SEBAGAINYA.

MELAKA DENGAN SERBA KEKURANGAN TELAH MEMPERKENAL TARIKAN PELANCONGAN BARU BERNILAI SEJARAH. SALAH SATUNYA IA TELAH MENGHIDUPKAN SEMULA LALUAN DI SUNGAI MELAKA YANG PENUH DENGAN TANDA DAN MAKNA SEJARAH. SUNGAI YANG DULUNYA KOTOR, BERKELADAK DAN HITAM AIRNYA TELAH DIPULIHKAN. KINI BOLEH DILALUI OLEH BOT-BOT PELANCONGAN. IA MENJADI DAYA PENARIK YANG MENGGAMIT PELANCONG.

SUNGAI MELAKA DULU

P.PINANG JUGA MEMILIKI SUNGAI UTAMA YANG BERSEJARAH IAITU SUNGAI PINANG. TIMBUL TANDA  TANYA MENGAPAKAH KN P.PINANG TIDAK MENGHIDUPKANNYA SEMULA SEBAGAIMANA MELAKA ?

SUNGAI ITU KINI BOLOEH DILALUI DENGAN SELESA OLEH BOT/TEKSI AIR

BAGAIMANA DENGAN SUNGAI PINANG ,SUNGAI UTAMA DI PULAU PINANG, TIDAKKAH IA BOLEH DIBANGUNKAN SEMULA UNTUK MENJADI LALUAN PEKANCONGAN YANG HEBAT SEPERTI MELAKA ?

KERJA KERJA PEMULIHAN SUNGAI PINANG SEDANG DIJALANKAN. PEMULIHANNYA BOLEH MENCAPAI TAHAP YANG MEMBANGGAKAN. BELUM BERUBAH MENJADI  SUNGAI YANG SEHAT DAN BERDAYA MAJU SEBAGAI DESTINASI TARIKAN PELANCONGAN. KN YANG MENGAMBIL ALIH TERAJU PEMERINTAHAN DARIPADA UMNO -BARISAN NASIONAL TERPAKSA MEMIKUL TANGGUNG JAWAB YANG BERAT DISEBABKAN PENGABAIAN YANG BEGITU LAMA DARIPADA KERAJAAN SEBELUMNYA (1957-2008)

APA YANG TERJADI PADA SUNGAI SINGAPURA KINI ?

BOLEHKAH PULAU PINANG MENUKAR SUASANA MENJADIKAN SUNGAI PINANG SUNGAI KEBANGGAN KITA  ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *