WARISAN MELAYU DI P.PINANG : ADAKAH TKM 1 RASHID HASNON ADA HATI BUAT MENJENGUKNYA !

Kampung Warisan Melayu dihapuskan di Pulau Pinang.!

KAMPUNG BATU UBAN TUNGGU MASA UNTUK DILENYAPKAN – PEMBANGUNAN KOMESIAL YANG MENGHIMPIT

SELAMATKAN BATU UBAN – TAPAK WARISAN DAN PERADABAN MELAYU PULAU PINANG

PROF AHMAD MURAD MERICAN adalah pengkaji sejarah awal P.Pinang sebelum pendaratan Francis Light pada tahun 1789.Beliau  telah mengeluarkan sebuah buku   “BATU UBAN SEJARAH AWAL P.PINANG”. BUKU INI SEBUAH KARYA PENTING

Sebuah penemuan yang  membuktikan kewujudan Batu Uban sebagai pelabuhan pertama sebelum kemunculan George Town. Apa harapan kita terhadapnya terhadap kelahiran karya yang bersejarah ini . Karya yang mencabar sejarah rekayasa penjajah.

Sekurang kurangnya khalayak P.Pinang mengharapkan  tindak balas daripada pihak pimpinan kerajaan negeri P.Pinang terhadap usaha anak negerinya. Sebuah karya yang menolak sejarah ciptaan  penjajah bahawa tidak ada apa pun peradaban di P.Pinang sebelum ketibaan penjajah.

Nampaknya para pemimpin Melayu dalam PKR langsung  ada tindak balas terahadap penemuan itu. Sungguh !  Adakah mereka terlalu sibuk dengan urusan kerajaan. Agenda  mesyuarat, perasmian, lawatan dan politik dalaman. Langsung tidak ada ruang masa untuk menjenguk satu pemaparan yang penting mengenai sejarah dan warisan bangsa.  Lebih-lebih lagi di P.Pinang warisan penjajah dan kaum imigran mendapat tempat yang istimewa.

Kedudukan penduduk asalnya terpinggir dalam segala segi. Pembangunan terpinggir dan warisannya bukan saja tercicir malahan dihapuskan begitu mudah tanpa maaf. Tepat kata Tun Mahathir ketika mencerap sikap bangsa bahawa MELAYU MUDAH LUPA ! Lupa sejarah, rupa bangsa, lupa janji, lupa identiti dan lupa segalanya untuk survival membela golongan anak negeri yang paling teraniaya.RH

Leave a Reply

Your email address will not be published.