ASAL NAMA TANJONG TOKONG : BUKAN TOK KONG TETAPI TOKONG

APA NAMA TANJONG TOKONG YANG DITERJEMAHKAN DI             PERINGKAT NASIONAL DAN ANTARABANGSA.

tg tokong 1

GAMBAR TANJONG TOKONG DI MUZIUM NEGERI PULAU PINANG

Mereka menerjemahkannya sebagai CAPE OF THE TEMPLE maksudnya TANJONG BERHALA.Mengapa ? Wujudnya sebuah Tua Pek Kong China di hujung Tanjong Tokong.Kononnya daripada situlah ia mendapat nama. Benarkah begitu ?

Kalau begitu kenapakah nama itu dibubuh sekerat Melayu sekerat China. Mesti ada misterinya begitu.Ada rahsia yang tersimpul disebalik itu yang belum terungkai dan diketahui.

Tempat ini asalnya sebuah kampung nelayan Melayu tradisi.Bukan sahaja masyhur di P.Pinang malahan di Malaya. Cari dalam peta terawal P.Pinang mana ada tempat yang ada nama China. Nama-nama yang tercatat berasal dari nama Melayu. Bermakna petempatan China hanya muncul selepas kedatangan Inggeris yang membawa masuk kaum imigran.

TG TOKONG 2

P.Pinang adalah wilayah kesultanan Kedah.Mana mungkin orang luar di benar masuk lalu bebas membuat perkampungan tanpa keizinan sultan atau penghulu.

Jadi dari mana muncul nama TANJONG TOKONG.Lihat dari segi nama ini adalah sebuah penamaan yang bersifat alami atau geografi. TANJONG bermaksud sekujur tanah yang mengunjur ke laut. Apa pula TOKONG ? TOKONG bukan TOK KONG bermaksud kawasan yang dipenuhi kumpulan bongkah  bebatuan tongkol yang besar .Ini adalah perkataan Melayu. Perkataan yang dekat dengannya ialah TUKUN. Masih ragu-ragu dan kurang percaya mari lihat gambaran dan suasana Tanjong Tokong .

Leave a Reply

Your email address will not be published.