PULAU PINANG POLITIK SELEPAS MERDEKA

 

P.PINANG asalnya wilayah kesultanah Kedah.Sebuah wilayah yang mempunyai kesinambungan dengan induknya KEDAH. Sejarah yang tidak boleh dipisahkan daripada KERAJÀAN  KEDAH.  Penemuan terkini membuktikan  kerajaan Melayu yang memiliki TAMADUN tertua di Asia Tenggara.

Apa pun yang berlaku sejarah P.Pinang dengan ibundanya Kedah seperti  tidak dapat disambung. Dipisahkan dalam sebuah negari yang berjiran. Masing masing jadi negeri yang tersendiri. Ia menjadi terpisah kerana P.Pinang wujud menjadi sebuah negeri berdaulat dalam PERSEKUTUAN TANAH MELAYU.

Malangnya ini berlaku dalam sebuah negara yang merdeka dan berdaulat. Mengapakah terjadinya yang sedemikian rupa. Implikasinya di PP tidak ada tanah rezab . Apatah lagi tanah warisan Melayu. Di PP warisan Melayu ssperti tidak ada tempat dan hampir tidak dipedulikan. Mengapa ? Warisan di P.Pinang bermula dengan KOLONIAL diikuti dengan KAUM AMIGRAN CHINA DAN INDIA. Itulah yang diterima menjadi pemula dan penerus warisan. Warisan Melayu dianggap sesuatu yang asing dan sukar dibuktikan kewujudannya di pulau yang penduduk asalnya MELAYU. Ia seperti telah dijangka akan berlaku apabila Kepten Light mendarat dan seterusnya menjajah P.Pinang. Dengar dengar lah pantun ini untuk memahami mesejnya .

PULAU PINANG BANDAR  BAHARU                                                                       KEPTEN LIGHT JADI RAJA                                                                                           KALAU DIKENANG MASA NAN LALU                                                                         RASA MENITIS SI AIR MATA

Bukar sekadar itu sahaja, malahan apa yang berlaku jauh daripada itu seperti sudah diteka.Terbukti apa yang kini sedang berlaku iaitu  kehilangan kampung kampung Melayu secara nyata di seluruh PP terutama di pusat bandar George Town dan persekitaranya.

Bolehkah bangunan bangunan warisan  yang telah hilang didatangkan semula untuk menampilkan bukti kewujudan warisan Melayu di P.Pinang. Ia seperti mustahil.Mengapa ? Apa yang ada pun sukar dipertahankan. Apa lagi yang telah hilang. Bagamaina pun warisan rumah P.PRamlee yang hampir hampir lenyap berjaya diselamatkan. Itu  hasil tindakan berani Pengarah Muzium Negara Zakiah Hanum pada tahun 1980an. Namun rumah dua pengarang Melayu yang terkenal masih belum boleh diselamatkan. Kata pepatah MAHU 1000 DAYA TAK MAHU 1000 DALIH. Jika warisan penjajah boleh dipulihara dan dinobatkan mengapakah usaha mengembalikan warisan penduduk asal menjadi begitu sulit kerana dihalang oleh berbagai hambatan yang kita bina sendiri.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.